Punte dentară sau implant dentar?

Pacienții care vin la cabinetele medicilor stomatologi cu probleme legate de dinții lipsă pot beneficia de proceduri de înlocuire a acestora, care presupun fie crearea unei punți dentare, fie un implant, după caz. Aceste intervenții sunt diferite din mai multe puncte de vedere și ambele prezintă atât avantaje, cât și dezavantaje care le trebuie făcute cunoscute pacienților.

Puntea dentară

Această procedură permite înlocuirea dinților lipsă cu ajutorul suportului pe care îl pot oferi cei existenți. Este o intervenție simplă și rapidă, timpul de acomodare al pacientului cu noua inserție este unul scurt, iar ca și costuri nu presupune alocarea unui buget extrem de mare.

Puntea dentară poate fi de mai multe tipuri, în funcție de materialele utilizate (PMMA, ceramică, zirconiu, zirconiu-ceramică) și poate fi făcută și prin legătură cu dinți implantați.

Dar, trebuie ca pacienții să fie informați și conștienți și în privința dezavantajelor unei astfel de proceduri. În primul rând este vorba de faptul că puntea se prinde în dinții din proximitate, ceea ce presupune sacrificarea lor, dacă bineînțeles sunt sănătoși. Dacă sunt foarte cariați, intervenția nu va fi una de durată. Totodată, un alt dezavantaj ar putea fi dat de faptul că poate să apară resorbția osoasă mai accentuată, dat fiind faptul că nu există stimulare a osului prin masticație.

O astfel de procedură începe prin șlefuirea dinților care vor avea rol de suport, apoi urmează amprentarea maxilarelor și a mușcăturii, instalarea coronițelor provizorii și în final cimentarea punții.

Pentru toate aceste etape vei avea nevoie de instrumente specifice, pe care le poți achiziționa de la Edwards Dental - oglindă, sondă, freze, ace, clește crampon (dacă înainte are loc și o extracție) și multe altele, necesare nu doar la astfel de proceduri, ci și la altele din sfera stomatologiei.

Implantul dentar

Implantul este o procedură ceva mai dificilă și costisitoare, dar, dacă te adresezi unui specialist și ai disponibil bugetul necesar, poate fi de un real succes.

Implantul are avantaje multiple, printre care amintim: oferă un aspect natural al dinților, nu se intervine asupra dinților din proximitate și nu este nevoie de ei pentru această intervenție, dacă procedura are succes, va avea funcționalitate și stabilitate pentru a se comporta ca un dinte natural.

Etapele de urmat sunt următoarele: consultația inițială, efectuarea analizelor de sânge, igienizarea profesională, inserarea implantului, perioada de vindecare, atașarea coroanei dentare. După finalizarea acestor etape, pacientul va fi chemat periodic la cabinet pentru controale de rutină.

Așadar, punte dentară sau implant? Dacă vrei o soluție accesibilă financiar și bineînțeles ai dinți sănătoși pe care să-i poți folosi ca suport, puntea este varianta potrivită. Dacă ai disponibil un buget foarte generos și dorești un zâmbet perfect, un rezultat pe termen lung, și o stabilitate cât mai bună, mergi pe varianta de implant.

 

 

 

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii