Aveti nevoie de echipamente de protectie sau de iertare?

In timpul predicii de azi, in care vorbea despre iertare, mi-am adus aminte ca relativ recent citisem despre un psiholog hawaiian care pusese “bazele” terapiei prin iertare. Numele lui este Haleakala Lew Len .


Despre ce anume este vorba mai exact? Dr. Haleakala Lew Len a preluat sectia de bolnavilor psihici care comisesera crime abominabile, violenta acestora era atat de mare incat, desi purtau catuse la maini si la picioare, personalul medical se simtea serios amenintat de acestia.  La scurt timp dupa ocuparea postului s-a dovedit ca in cazul multora dintre acesti pacienti nu mai era nevoie de catuse. Dozele medicatiei au scazut simtitor la majoritatea pacientilor si chiar s-au sistat in cazul unora. Dupa patru ani, pavilionul a trebuit sa fie inchis din lipsa de.. pacienti violenti.

Explicatia? Dr. Haleakala Lew Len sustine“daca eu gandesc intr-un anumit fel despre o persoana, acea persoana devine un prizonier al gandurilor mele”, prin urmare respectiva persoana se va comporta conform expectantelor noastre. In mare, cam asa s-ar concretiza baza teoriei lui, iar in varf sta principiul Iertarii, mai exact al neiertarii, care este cauza a problemelor fizice, spirituale etc. Ceea ce a facut dr. Haleakala Lew Len in spital s-a iertat pe el insusi intai, apoi pe ceilalti invatand acest principiu si pacientii.

Defapt, terapia Iertarii nu e chiar asa noua cum crede el, dat fiind ca Biblia vorbeste despre Iertare, despre beneficiile iertarii. Stiinta din nou, nu a descoperit nimic nou, a dovedit doar ceea Dumnezeu ne spune de mai bine de 2000 ani in Cuvantul Sau despre iertare.