Atractia interpersonala…



Citeam zilele astea un studiu despre atractia personala privita din perspectiva sociopsihologilor evolutionisti si cei cognitivisti.

Perspectiva cognitivista sustine faptul ca in atractia personala sunt implicate cateva variabile importante care faciliteaza atractia personala. Acesti determinanti ar fi: atractia fizica, proximitatea, familiaritatea, similaritatea si transferul.



Atractia fizica. Pentru cei mai multi dintre noi este un lucru nedemocratic faptul ca infatisarea fizica a unei personae poate sa determine cat de placuta este de ceilalti. Spre deosebire de inteligenta, caracter si personalitate , la infatisare prea putin putem lucra. Desi sunt studii in trecut care considera faptul ca frumuseatea fizica nu este chiar atat de importanta, studiile recenta dovedesc contrariul ( si noi o stim asta foarte bine J). De ce este frumusetea fizica atat de importanta? Un motiv este acela ca reputatia noastra si respectul de sine sunt sporite cand suntem vazuti cu insotitori atragatori. Totusi cand vine vorba despre alegerea unui partener permanent, frumusetea fizica cantareste mult mai putin, cel putin asta atesta studiile.



Proximitatea . Cercetarile arata ca cel mai bun predictor care arata ca doi indivizi sunt prieteni este proximitatea ( aici intrand distanta de la care vorbesc, etc, tot ce inseamna proximitate fizica). De asemenea studiile indica faptul ca sunt mult mai multe sanse ca doi oameni care locuiesc relativ aproape sa ajunga sa formeze un cuplu, decat doi care traiesc unu intr-un capat al lumii iar celalt in cealalta parte ( umpic exagerata compararea dar intelegeti).



Familiaritatea. Proximitatea duce la atractia fizica datorita faptului ca stimuleaza familiritatea. Acest efect de ” familiaritate-duce-la-atractia” este unul foarte general. Conform cercetarilor sociopsihologilor, proximitatea si familiaritaea sunt cele mai puternice arme in acest domeniu.



Similaritatea. Desi o veche zicala spune ” constrastele se atrag”, studiile recente o contrazic. Pare-se ca in mare parte cam toate cuplurile se aseamana nu numa din punct de vedere al caracteristiclor sociometrice- varsta, rasa, religie, etc- dar si conform caracteristicilor psihologice - inteligenta si caracteristicilor fizice- inaltime, culoarea ochiilor etc. Este evidenta o necesitate unui contrast intre cei doi, insa mai mult din punct de vedere temperamental, pentru un echilibru al cuplului mai bun.



Transferul. Lucrari recente din perspectiva cognitva sociala folosesc idea tranferului, argumentand ca oricand intalnim o persoana noua care ne aminteste de cineva are a fost important pentru noi in trecut, acel sentiment de recunoastere ne influenteaza perceptiile -si chiar atractia- fata de acea persoana noua.



Persepectiva psihologiilor evolutionisti, este ca de-a lungul existentei speciei umane batalia pentru gene a fost atat de puternica incat stramosii nostrii si-au dezvoltat un model de alegere a partenerului de viata bazat pe nivelul de fertilitate, adica mai tinere, si frumusetea fizica in cazul barbatilor, pentru a fi sigur ca vor avea urmasii in toata regula. In cazul femeilor, ele aleg barbati cu statut social inalt si bine dezvoltat financiar, pentru a fi sigur ca copii lor vor avea viitorul asigurat.