UN OM INTERESANT

Azi am fost pana la politie ca sa-mi reinnoiesc buletinul. Bineinteles ca nu am stiut ca trebuie sa vin cu propietarul casei ca sa confirme ca locuiesc acolo. Unul dintre parinti. Eh si in drum spre casa, am luat-o pe jos ca deobicei, si ma opreste un om pe strada. Ma roaga sa-i dau 50 de bani ca sa-si ia ceva de mancare. Stiam ca am ceva marunt, m-am scotocit prin buzunar si i-am dat. Aici a pornit totul.

I-am zis “Poftiti, am 2 lei” si dupa am dat sa plec. M-a oprit iarasi ca sa-mi spun ca el strange bani pentru un tratament la mana si de asta nu prea are de mancare si este nevoit sa ceara la oameni. I-am zis ca-l cred. L-am citit eu destul de bine si am observat ca vroia sa spuna mai multe dar parca nu indraznea sa-mi zica. Am vazut ca nu prea vrea sa faca o miscare si am spart eu gheata. “Pentru ce tratament domnule? Pai sa vezi tinere…”

Si a inceput sa imi povesteasca cum a facut un accident vascular acum ceva timp, a intrat in coma, sotia lui s-a bagat peste un doctor care avea de gand sa-i extirpe o buna parte din emisfera stanga a creierului (cea care controleaza partea dreapta a corpului) desi nu era nevoie, dar pana la urma a fost operat de catre alt doctor si si-a revenit din coma. Era paralizat tot pe partea dreapta, treptat a inceput sa-si revina si din paralizie, dar mai avea probleme cu miscarea mainii. Putea sa o miste doar de la incheietura bratului spre umar, mana in sine era “moarta”. Mi-a facut de cateva ori demonstratie ridicandu-si mana cat putea…

Dupa a inceput sa imi zica de situatia din Romania, eu bineinteles ca i-am dat dreptate, ba mai mult, am mai si adaugat cate ceva in discutie, tot recomanda sa cumpar de incaltat de la TED ca au cea mai buna incaltaminte de protectie din oras. El a fost electronist, se ocupa cu calculatoare, sisteme de operare, tot ce se mananca. Zicea ca stie pe de rost tot ce are un calculator in el, tot ce se poate sti despre sistemul de operare Windows XP la vremea aceea… Dar amintiri dinaintea accidentului… toate sterse. A zis ca parca isi aduce aminte putin unde a lucrat inainte, ce facea dar cam atat. Cand vine vorba de calculatoare a zis ca este un maestru. De cand cu pauza de recuperare, nu a apucat sa isi “bage nasul” si in windows Vista sau 7. Dar acum ca si-a mai revenit s-a interesat de tot ce tine de aceste sisteme de operare si a zis ca le stie pe de rost, mult mai bine decat Xp.

O intreaga poveste despre el, chiar mi-a placut ce auzeam. Mi-a mai zis ca a incercat sa-si scoata o pensie pe caz de boala, a incercat sa se dea “nebun” in fata psihiatrilor dar ei si-au dat seama ca era un om lucid si cu capul pe umeri si nu a reusit sa ia o amarata de pensie. Mi-era si mila de el… Am vorbit putin despre politica, eu din putinul care-l stiam despre acest subiect, am mai vorbit de viata, de oamenii rai care ii intalnesti la tot pasul, de faptul ca el nu este un cersetor dinasta care se preface, dar ca este nevoit sa mai ceara pe la oameni. Cica vreo 4 milioane (lei vechi) ar fi acel tratament, daca as fi avut banii m-as fi interesat de cazul lui si l-as fi ajutat. Din pacate nu-i am.

Oricum, un om foarte inteligent, chiar daca la prima vedere nu dai 2 bani pe el.  Am ramas placut surprins de felul cum gandea, cum vorbea, cum se exprima, cum gesticula cu mana stanga (mana sanatoasa)… Mi-a facut mare placere sa vorbesc cu acest om. Pacat ca cei care conduc aceasta draga tara Romania nu dau doi bani pe unii oameni care chiar se pricep in anumite domenii, iar ei nu au nicio sansa  de a pune in practica cunostintele respective…